Újabb provokáció készül Vásárhelyen

A A A
Ismét magyarellenes tüntetést szerveznek az öt halálos áldozatot követelő etnikai összecsapások évfordulóján a „vátrások”
Nem csillapodik Romániában a magyarellenesség. Miközben Marosvásárhelyen provokációra készül a huszonnégy évvel ezelőtti „Fekete Márciust” kirobbantó Vatra Romaneasca elnevezésű szélsőséges szervezet, megbüntették a múlt heti autonómiatüntetés résztvevőit, és beszállt a „ringbe” egy román kisfiú is.

Tétlen román katonák 1990 márciusában Marosvásárhelyen (Forrás: Wikipédia)
Tétlen román katonák 1990 márciusában Marosvásárhelyen (Forrás: Wikipédia)

„Nekünk, románoknak mozgósításba kell kezdenünk, hogy megvédjük nemzetünk érdekeit, és követeljük a miniszterelnöktől, valamint a kormánytól az alkotmány és a törvények tiszteletben tartását cselekedetekben is, nem csak szavakban. Ez mindannyiunk becsületbeli ügye” – olvasható abban a közleményben, amely mára, a marosvásárhelyi etnikai összecsapások huszonnegyedik évfordulójára ismét az erdélyi város főterére hívja a többségi nemzet környékbeli tagjait. A ma délutáni megmozdulás főszervezője a Vatra Romaneasca Szövetség (UVR), amely a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) „aberráns” követelései – a közigazgatási magyar nyelvhasználat, magyar tagozat a marosvásárhelyi orvosi egyetemen, a székely jelképek kifüggesztése – ellen akar tiltakozni, és azt követeli a miniszterelnöktől, hogy ne nevezzen ki RMDSZ-es prefektust a Maros megyei kormányhivatal élére. A tüntetést a „Fekete Március”-ként emlegetett, öt halálos áldozatot követelő 1990-es marosvásárhelyi etnikai összecsapások évfordulóján szervezik meg az úgynevezett „vátrások”.
Időközben összesen 36 ezer lej (2 millió 400 ezer forint) értékben megbírságolták a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetés szervezőit és egyes résztvevőit. Izsák Balázs, a demonstrációt szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke az MTI-nek elmondta: a bírság legnagyobb tételét a be nem jelentett vagy betiltott rendezvény megtartásáért kapták, holott a menetelés betiltásáról nem született hivatalos közigazgatási határozat. Az SZNT elnöke a közigazgatási bíróságtól fogja kérni a bírság megsemmisítését.

A Székelyhon.ro hírportál tegnap arról számolt be, hogy egy tizenkét éves román nemzetiségű fiú feljelentést tett a sepsiszentgyörgyi rendőrségen az őt ért halálos fenyegetések miatt. A gyerek a március 15-i ünnepségek alatt fényképezte le magát egy román zászlóba burkolózva, háttérben az ünneplő magyarokkal, majd a fotót egy közösségi oldalon tette közzé, ahol megfenyegették a képe miatt.

Hyde Park - Szóljon Ön is hozzá! - Regisztráció
Kérjük, csak a témához szóljanak hozzá és tartózkodjanak a becsmérlő, trágár szövegektől.
Cikkeink kommentálásához regisztráció szükséges.
Eddigi hozzászólások száma: 0